NIEUWBOUWWONINGEN EN PLANNEN

Piushaven verbindt het centrum van Tilburg met het buitengebied Moerenburg. In deze gebiedsontwikkeling worden circa 1700 nieuwe woningen gebouwd, verdeeld over verschillende bouwprojecten. Vele bewoners hebben inmiddels hun nieuwe woning betrokken en er zijn al talrijke nieuwe ondernemers in het gebied gekomen. Enkele plannen zijn nog in ontwikkeling. Hier ziet u een greep uit de bouwprojecten.

Aan de Waterkant

‘Aan de Waterkant’ wordt gerealiseerd in het gebied tussen het Wilhelminakanaal en de Twentestraat in de wijk Jeruzalem.  De circa 300 woningen in Aan de Waterkant worden in opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling in meerdere blokken ontwikkeld en gerealiseerd. Alle grondgebonden woningen zijn inmiddels opgeleverd en bewoond. De bouw van toren D is in volle gang. De verkoop van de appartementen in toren H is medio 2019  gestart.

Meer informatie: www.aandewaterkant.nl 

Jeruzalem

Woningcorporatie Tiwos bouwt  circa 120 nieuwe sociale huurwoningen (appartementen en eengezinswoningen), waarvoor een deel van de oorspronkelijke bebouwing is gesloopt. Appartementencomplex Houbenstaete en de gezinswoningen aan de Twentestraat zijn inmiddels allemaal opgeleverd en verhuurd. De indeling van de woningen is samen met de huurders ontworpen. De bouw van het appartementencomplex op de kruising Veluwestraat/Twentestraat is in juni 2019 gestart.

Meer informatie:  LINK
Ontwikkelaar: Tiwos

De Werf

De Werf is gereed en bewoond. Het is een van de eerste deelplannen geweest die gerealiseerd is in de totale gebiedsontwikkeling van de Piushaven.

Meer informatie: www.triborgh.nl
Ontwikkelaar: Triborgh Gebiedsontwikkeling.

De Havenmeester

De Havenmeester is gereed en bewoond. Alle woningen zijn verkocht of verhuurd. Daarnaast zijn diverse commerciële ruimten verhuurd, WonenBreburg biedt de appartementen en woningen na huuropzegging te koop aan.

Meer informatie over de commerciële ruimten: Van der Weegen 013-5352135.
Meer informatie over de woningen: WonenBreburg Makelaars via 013-583 35 40.

De Admiraal

De Admiraal is gereed en bewoond. Hier zijn 21 appartementen gebouwd, een kinderdagverblijf en kantoren van Kinderstad. Onder de appartementen zijn commerciële ruimtes. Hier zit het informatiecentrum Piushaven en in het voormalige pakhuis zit horeca.

Stadskade

Het plan Stadskade is gereed en bewoond. Hier zijn 49 woningen gerealiseerd; zowel appartementen als grondgebonden gezinswoningen.  www.nieuwbouw-stadskade.nl

Meer informatie: Facebook
Ontwikkelaar: BPD Ontwikkeling, www.bpd.nl

Aabe Fabriek

De voormalige wollenstoffenfabriek AaBe is herontwikkeld tot een uniek winkelcentrum voor de stad en de Piushaven. De historische en monumentale kwaliteit is behouden en hersteld. Er zijn veel verschillende winkels in de woninginrichting en vrije tijd en ook supermarkten.

De ontwikkelaar is Rialto Vastgoedontwikkeling uit ‘s-Hertogenbosch.

De AaBe fabriek heeft  in totaal 27.000 m2 winkelruimte en 750 gratis parkeerplaatsen.

Kijk voor meer informatie op www.aabefabriek.nl

Gezondheidscentrum

Het Gezondheidscentrum is gevestigd in het centrum van Tilburg op steenworp afstand van de haven.
Gezondheidscentrum Piushaven biedt geïntegreerde eerstelijnsgezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening onder één dak.

In ons gezondheidscentrum zijn een scala aan disciplines werkzaam; huisartspraktijken, apotheek, tandartsen, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, huidtherapie, podotherapie, psychologie, maatschappelijke diensten, thuiszorg.In Gezondheidscentrum Piushaven werken de zorgverleners intensief met elkaar samen om hun patiënten de eerstelijnszorg van de toekomst te bieden. Zij vinden dat zorg voor iedereen dichtbij en toegankelijk moet zijn. 

Lourdeskade

De gezinswoningen in het binnengebied  zijn bewoond. Het appartementencomplex en de 16 eengezinswoningen langs de Ringbaan Oost zijn medio 2017 opgeleverd.

Meer informatie: www.lourdeskade.nl  LINK
Ontwikkelaar: Van de Ven 
www.vandevenbv.nl

IJzergieterij

Gelegen naast Lourdeskade aan de Havendijk. In dit fraaie pand (beeldbepalend maar geen monument) zijn 18 grondgebonden Havenlofts en 2 commerciële ruimtes ontwikkeld.

Meer informatie: www.ijzergieterijtilburg.nl

Falcon

Piushaven nr. 20 – de voormalige textielfabriek Falcon waar jarenlang regenkleding geproduceerd werd – heeft een metamorfose ondergaan. In opdracht van Fiori heeft het pand een nieuw gezicht gekregen met respect voor de historie van dit unieke gebouw. Er zijndiverse ondernemers gekomen en horeca met een mooi terras aan de haven. De gang die het pand in twee delen splitst is de nieuwe voetgangerspassage tussen het parkeerterrein en de Piushaven.

Meer informatie: www.falcon-tilburg.nl.

De Koopvaardij

De Koopvaardij is de eerste van de drie deelplannen in de Koopvaardijstraat die de verbinding is tussen de binnenstad en de Piushaven Op de kop van de haven, op de plek van het voormalige pand van de Harense Smid en de vier eerste woonhuizen aan de Koopvaardijstraat, verrijst vanaf begin 2019 een appartementencomplex dat de Piushaven en het stadshart gaat verbinden. Acht appartementen worden verhuurd in de sociale sector, in de top komt een penthouse.

www.de-koopvaardij.nl

Ontwikkelaars: Wilborts & Looijkens

De Mersjant

Perré & Partners gaat het tweede plan aan de Koopvaardijstraat ontwikkelen. “De Mersjant” omvat de sloop van enkele oude bedrijfshallen, het restaureren van 4 grondgebonden karakteristieke woningen en de bouw van  appartementen. Daarmee krijgt de Koopvaardijstraat een kwalitatieve opwaardering en de Piushaven een betere verbinding met de binnenstad

Galjoenstraat Noord

In dit deelgebied zijn twee naast elkaar gelegen plannen in ontwikkeling. Van der Weegen werkt aan een plan voor de realisatie van 52 woningen. Op de locatie waar vroeger onder andere het bedrijf Janus Metaal gevestigd was. Het plan bestaat uit twee intieme woonstraten met stadswoningen en 22 appartementen en een eigen binnenterrein. Aan de kant van de Galjoenstraat komen de appartementen in vier woonlagen, daarachter worden 30 huizen gebouwd. 

Het andere naastgelegen deelplan is van ontwikkelaar De Bonth en zal nog verder worden uitgewerkt. Het planteam heeft voor beide deelplannen advies uitgebracht; in de loop van 2019 starten de bestemmingsplanprocedures.

Spinaker / Stadstuinderij

Het gebouw van wasserij Lips is gesloopt en de bodem gesaneerd. Tot er concrete plannen zijn is het terrein in gebruik bij StadsTuinderij Piushaven, een collectieve tuin in hartje Tilburg waar ruim 50 vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen. Er wonen ook bijen, varkens en kippen. De tuin is een project van stichting Het Werkt waar mensen van verschillende komaf elkaar inspireren, zich in een natuurlijke omgeving kunnen ontwikkelen en samen waardevolle activiteiten ondernemen. De StadsTuinderij Piushaven is een pilotproject, gestart in 2014 en verblijft tot eind 2020 op de huidige locatie in de Piushaven.

Wolstad

De naam Wolstad refereert aan het textielverleden van de stad en dan met name de voormalige wolververij. De planontwikkeling van het kleinste project aan de zuidoever gaat over enige tijd van start. Gedacht wordt aan een combinatie van wonen en werken. In de zomer van 2016 is er tijdelijk horeca in het pand gekomen (de Visserij).

Fabriekskwartier Noord

Triborgh is samen met het projectteam Piushaven volop aan de slag met de transformatie van het gebied tussen de Piushaven en de AaBe fabriek. De ontwikkeling heeft de naam Fabriekskwartier gekregen die staat voor het verleden van de locatie. Hier komt een uniek woongebied met een ruw randje dat een voorbeeld gaat worden op het gebied van duurzaamheid. Kernwoorden zijn; innovatie, duurzame mobiliteit, water en groen, ontmoeting en een ruim aanbod aan woningen, werkplekken en mogelijkheid voor één horecagelegenheid. Dit wordt dé plek voor de actieve stedeling. Gestart wordt met een bijzondere openbare ruimte als fundament onder het plan.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in Fabriekskwartier aan de Piushaven in Tilburg? Neem gerust contact met ons op of schrijf je in op de nieuwsbrief via de website. www.fabriekskwartier.nl

Van Havenpark naar Landschapspark Moerenburg

De oevers van het water zijn ingericht om prettig te wandelen langs het water. Langs deze groene wandelpaden van het Havenpark loopt u zo de stad uit en Landschapspark Moerenburg in. U kunt daar wandelen, picknicken, paardrijden etc. Er is horeca, een volkstuincomplex en een imposante impressie van het kasteel dat daar ooit stond. www.moerenburg.info