NIEUWBOUWWONINGEN EN PLANNEN

Piushaven verbindt het centrum van Tilburg met het buitengebied Moerenburg. In deze gebiedsontwikkeling worden circa 1700 nieuwe woningen gebouwd, verdeeld over verschillende bouwprojecten. Vele bewoners hebben inmiddels hun nieuwe woning betrokken en er zijn al talrijke nieuwe ondernemers in het gebied gekomen. Enkele plannen zijn nog in ontwikkeling. Hier ziet u een greep uit de bouwprojecten.

STEDENBOUWKUNDIGE VISIE

Het projectbureau Piushaven heeft een geactualiseerde stedenbouwkundige visie 2018 opgesteld voor de ontwikkeling van het totale Piushavengebied. Klik op onderstaande button en bezoek de pagina voor meer informatie en een overzichtskaart van het gebied en de nota (met procedure daarin).

Aan de Waterkant

Aan de Waterkant wordt gerealiseerd in het gebied tussen het Wilhelminakanaal en de Twentestraat in de wijk Jeruzalem. Een ideale plek in Tilburg: slechts 5 minuten fietsen van het centrum en met de bus ben je binnen 5 minuten op het Centraal Station en aan de andere kant kijk je uit op Landschapspark Moerenburg.

De circa 300 woningen in Aan de Waterkant worden in opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling in meerdere blokken ontwikkeld en gerealiseerd. Blok A, B, C, E en F zijn inmiddels opgeleverd. De bouw van toren D en de grondgebonden woningen van blok G zijn in volle gang.  Inmiddels is het ontwerp van Toren H gereed. De verkoop is in volle gang. De bouw start in het tweede kwartaal van 2020. Door de transformatie van het totale gebied tussen de Twentestraat en het Wilhelminakanaal ontstaat er een prachtig nieuw woongebied op een toplocatie. Rondom de gehele Piushaven en dus ook rondom Aan de Waterkant wordt het Havenpark aangelegd. Het noordelijk deel van het havenpark is al gereed en in 2018 is ook het havenpark bij Aan de Waterkant opgeleverd. In het gebied is een gevarieerd aanbod aan woningen en woningtypen gerealiseerd, zoals eengezinswoningen met verschillend aantal verdiepingen, schuine kappen en platte daken afgewisseld met appartementen met prachtig uitzicht. Hierdoor ontstaat een gevarieerd straatbeeld en een grote diversiteit in woningafmetingen en prijzen.

Meer informatie: www.aandewaterkant.nl en schrijf je in via het inschrijfformulier om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het gebied. Makelaar: de Bont Makelaardij  /  Ontwikkelaar: Triborgh Gebiedsontwikkeling

Jeruzalem

Woningcorporatie Tiwos bouwt  circa 120 nieuwe sociale huurwoningen (appartementen en eengezinswoningen), waarvoor een deel van  de oorspronkelijke bebouwing is gesloopt. Appartementencomplex Houbenstaete is in december 2014 opgeleverd. De gezinswoningen aan de Twentestraat zijn inmiddels allemaal opgeleverd. De indeling van de woningen is samen met de huurders ontworpen. Tiwos heeft het bouwblok op de kruising Veluwestraat/Twentestraat uitgewerkt en de bouw zal binnenkort starten

Meer informatie: https://www.tiwos.nl/in-de-wijk/projecten-vastgoed/jeruzalem Ontwikkelaar: Tiwos

De Werf

De Werf is gereed en bewoond. Het is een van de eerste deelplannen geweest die gerealiseerd is in de totale gebiedsontwikkeling van de Piushaven.

Meer informatie: www.triborgh.nl
Ontwikkelaar: Triborgh Gebiedsontwikkeling.

De Havenmeester

De Havenmeester is gereed en bewoond. Alle woningen en commerciële ruimten zijn verkocht of verhuurd. WonenBreburg biedt de appartementen en woningen na huuropzegging te koop aan.

Meer informatie over de woningen: WonenBreburg Makelaars via 013-583 35 40.

Ontwikkelaar: Van der Weegen Bouwgroep (www.vanderweegen.nl)

De Admiraal

De Admiraal is gereed en bewoond. Hier zijn 21 appartementen gebouwd, een kinderdagverblijf en kantoren van Kinderstad. Onder de appartementen zijn commerciële ruimtes; hier zit het informatiecentrum Piushaven en in het voormalige pakhuis is een horeca ondernemer gevestigd.

Stadskade

In het plan Stadskade, op het voormalige Cementbouwterrein, zijn 49 woningen gerealiseerd; zowel appartementen als grondgebonden gezinswoningen. 

Ontwikkelaar: BPD Ontwikkeling, www.bpd.nl

IJzergieterij

Gelegen aan het Lourdesplein en de Piushaven/Havendijk, zijn in dit fraaie pand (beeldbepalend maar geen monument) 18 grondgebonden Havenlofts en 2 commerciële ruimtes ontwikkeld. Alle woningen zijn verkocht. De woningen zijn eind 2016 opgeleverd.

Ontwikkelaar: Krens Ten Brinke Projectontwikkeling

Aabe Fabriek

De voormalige wollenstoffenfabriek AaBe is herontwikkeld tot een uniek winkelcentrum voor de stad en de Piushaven. De historische en monumentale kwaliteit wordt behouden en hersteld. Enkele delen van het complex zijn gesloopt en hebben plaats gemaakt voor passende nieuwbouw en aantrekkelijk openbaar gebied. Er is een grote diversiteit aan winkels in de woninginrichting en vrije tijd en ook een boodschappencentrum. Met de nieuwe functie en de nieuwe structuur vormt het complex een belangrijke functie in het gebied Piushaven.

De ontwikkelaar is Rialto Vastgoedontwikkeling uit ‘s-Hertogenbosch.

De AaBe fabriek heeft in totaal 27.000 m2 winkelruimte en 750 gratis parkeerplaatsen.

Kijk voor meer informatie op www.aabefabriek.nl

Lourdeskade

Het appartementencomplex en de 16 eengezinswoningen langs de Ringbaan Oost zijn medio 2017 opgeleverd.

Ontwikkelaar: Van de Ven www.vandevenbv.nl

Falcon

Piushaven nr. 20 – de voormalige textielfabriek Falcon waar jarenlang regenkleding geproduceerd werd – heeft een metamorfose ondergaan. In opdracht van Fiori heeft het pand een nieuw gezicht gekregen met respect voor de historie van dit unieke gebouw. Er zijn, naast Fiori, diverse nieuwe ondernemers en horeca met een mooi terras aan de haven. De gang die het pand in twee delen splitst is de nieuwe voetgangerspassage tussen het parkeerterrein en de Piushaven.

Meer informatie: www.falcon-tilburg.nl.

De Koopvaardij

Op de kop van de haven, op de plek van het voormalige pand van de Harense Smid en de vier eerste woonhuizen aan de Koopvaardijstraat, verrijst een appartementencomplex dat de Piushaven en het stadshart gaat verbinden. Acht appartementen worden verhuurd in de sociale sector, in de top komt een penthouse.

Meer informatie: www.de-koopvaardij.nl
Ontwikkelaars: Wilborts & Looijkens

Nieuwbouwproject “de Mersjant” aan de Koopvaardijstraat

Perré & Partners gaat een gedeelte aan de Koopvaardijstraat herontwikkelen. “de Mersjant”, zoals het plan heet, omvat de sloop van enkele oude bedrijfshallen, het restaureren van 4 grondgebonden karakteristieke woningen en de bouw van een appartementengebouw. Daarmee krijgt de Koopvaardijstraat een kwalitatieve opwaardering en de Piushaven een betere verbinding met de binnenstad.

Galjoenstraat Noord

In dit deelgebied zijn twee naast elkaar gelegen plannen in ontwikkeling. Van der Weegen Bouwgroep werkt aan een plan voor de realisatie van 52 woningen.

Het andere naastgelegen deelplan is van ontwikkelaar De Bonth en zal nog verder worden uitgewerkt door de ontwikkelaar. Het planteam heeft voor beide deelplannen advies uitgebracht.

Spinaker

Het gebouw van wasserij Lips is gesloopt en de bodem gesaneerd. In afwachting van de planvorming is dit terrein door de eigenaar tijdelijk in gebruik gegeven  aan “Het Werkt” die er de Stadsmoestuin heeft.

Op dit moment ontwikkelt eigenaar De Wever samen met Heijmans Vastgoed een woon-/zorgcomplex.

Wolstad

De naam Wolstad refereert aan het textielverleden van de stad en dan met name de voormalige wolververij. De planontwikkeling van het kleinste project aan de zuidoever gaat over enige tijd van start.  Bovenstaande beelden zijn van een maquette van DAT Architecten die in 2012 een door Triborgh Gebiedsontwikkeling, BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) en Gemeente Tilburg uitgeschreven prijsvraag heeft gewonnen. In de zomer van 2016 is er tijdelijk horeca in het pand gekomen (de Visserij).

Fabriekskwartier Noord

Triborgh Gebiedsontwikkeling is samen met het projectteam Piushaven volop aan de slag met de transformatie van het gebied tussen de Piushaven en de AaBe fabriek. De ontwikkeling heeft de naam Fabriekskwartier gekregen die staat voor het verleden van de locatie. Hier komt een uniek woongebied met een ruw randje dat een voorbeeld gaat worden op het gebied van duurzaamheid. Kernwoorden zijn; innovatie, duurzame mobiliteit, water en groen, ontmoeting en een ruim aanbod aan woningen, werkplekken en mogelijkheid voor één horecagelegenheid. Dit wordt dé plek voor de actieve stedeling. Gestart wordt met een bijzondere openbare ruimte als fundament onder het plan.

Meer informatie: www.fabriekskwartier.nl

Ontwikkelaar: Triborgh Gebiedsontwikkeling (www.triborgh.nl)

Van Havenpark naar Landschapspark Moerenburg

De oevers van het water zijn ingericht om prettig te wandelen langs het water. Langs deze groene wandelpaden van het Havenpark loopt u zo de stad uit en Landschapspark Moerenburg in. U kunt daar wandelen, picknicken, paardrijden etc. Er is horeca, een volkstuincomplex en een imposante impressie van het kasteel dat daar ooit stond. www.moerenburg.info

Het havenpark Piushaven wordt gefaseerd aangelegd; in januari 2016 is het laatste deel van de noordoever afgerond. De zuidoever aan de havenkom en de zuidoever bij Nieuw Jeruzalem zijn vanaf de tweede helft 2016 in realisatie genomen.