Ontmoet Ellen van Abeelen, voorzitter van twee bewoners­groepen aan de Piushaven

Bewoner

Ontmoet Ellen van Abeelen, voorzitter van twee bewonersgroepen aan de Piushaven

Wie is Ellen?

Ellen is een enthousiaste 53-jarige vrouw met een passie voor bedrijfsontwikkeling en community building. Met een achtergrond als directeur binnen verschillende bedrijven over de hele wereld. Op dit moment geniet Ellen van een welverdiende sabbatical en zet zij zich actief in voor de toekomst van de Piushaven als voorzitter van de twee bewonersgroepen van de Piushaven: ‘De Klankbordgroep’ en ‘De Bewoners Betrokkenheid Piushaven'.

Wat houden de twee bewonersgroepen in?

‘De Klankbordgroep’ is opgericht vanuit de Gemeente Tilburg om bewoners te betrekken bij nieuwe evenementen en nieuwe plaatsen voor de schepen. Daarnaast is in 2023 ook "de Bewoners Betrokkenheid Piushaven" opgericht, met als doel de verbinding en betrokkenheid in de Piushaven te vergroten. Hier komen zowel leuke als serieuze zaken aan bod, van feestelijke versieringen tijdens de feestdagen tot belangrijke onderwerpen zoals projectontwikkeling en de beschikbaarheid van voorzieningen zoals huisartsen en tandartsen. Het is een plek waar iedere stem wordt gehoord en waar we samenwerken om onze haven nog mooier te maken.

De ontwikkeling van de Piushaven de afgelopen vijf jaar.

Nu Ellen al zo’n vijf jaar in het mooie Piushaven woont, heeft ze ook de Corona periode meegemaakt in de haven. Wat ooit een rustige haven was, werd plotseling overspoeld door mensen die snakten naar sociaal contact en buitenactiviteiten. Picknickplekken en openbare ruimtes werden overspoeld door grote groepen mensen, wat resulteerde in overlast en ongemak voor zowel bewoners als bezoekers. Naarmate de pandemie afnam, verdween de drukte uit de haven net zo snel als deze gekomen was. Maar voor Ellen bracht de stilte wat zorgen met zich mee, vooral tijdens de wintermaanden werd de haven rustiger. Daar wil Ellen verandering in brengen en samen met een aantal enthousiaste leiders staat zij klaar om de Piushaven nieuw leven in te blazen. Dit doen we door korte lijnen te creëren en staan we voor goede communicatie tussen bewoners, ondernemers, bezoekers en de Gemeente.

Wat maakt de Piushaven voor Ellen zo uniek?

Voor Ellen is het de perfecte mix van een intiem dorpse sfeer binnen de bruisende stad Tilburg, de 7e grootste stad van Nederland. Hier heerst een gevoel van verbondenheid en gemeenschap dat je niet snel ergens anders zult vinden. We zijn allemaal gedreven en gemotiveerd om onze geliefde haven tot bloei te brengen. Samen met een enthousiast team streven we naar manieren om het hele jaar door leuke activiteiten te organiseren, met een speciale focus op herfst, winter en lente evenementen. Gezien in de zomer de meest mensen wel de haven weet te vinden door het brede aanbod in horeca en watersport activiteiten.

Een ander aspect dat de Piushaven zo uniek maakt, is de aanwezigheid van jonge en dynamische ondernemers die hun stempel drukken op de haven. Van de trendy cocktailbar JAXX Marina tot de sfeervolle Villa la Vida en het gezellige Pulcinos, deze ondernemers willen echt van toegevoegde waarde zijn in de Piushaven.

Wat is Ellen’s persoonlijke, favoriete hotspots van de Piushaven?

Het is moeilijk om er slechts een paar te kiezen, want eigenlijk vindt Ellen alles hier geweldig! Als bewoner van deze prachtige plek komt zij graag overal: van de lokale kapper tot de bakker om de hoek. Maar wat voor mij echt het verschil maakt, is de combinatie van lekker eten, gastvrijheid en ambiance.

Een van mijn favoriete plekken is zonder twijfel JAXX Marina, met aan het roer Rik en Yusuf. Zij ontvangen jou als echte gastheren die je warm verwelkomen en je dat speciale gevoel geven. “Het voelt voor mij alsof je thuiskomt wanneer je bij hen binnenstapt.” Daarnaast vind je in de Piushaven een geweldige nieuwkomer, Pulcinos. De sfeer, het eten en de service zijn hier van topkwaliteit.

Vandaag de dag werken we met een groep toegewijde betrokkenen om de Piushaven levendiger dan ooit tevoren te maken. En het beste van alles is dat dit pas het begin is! Met een sterke basis van samenwerking en betrokkenheid staan we voor nieuwe mogelijkheden in de Piushaven.

Hoe ziet volgens Ellen de toekomst van de haven eruit?

Wanneer Ellen kijkt naar de toekomst van de Piushaven, ziet zij een bruisende binnenstadshaven voor zich, gevuld met activiteit en leven, ongeacht het seizoen. In de winter zullen de ligplaatsen bezet zijn door gezellige winterliggers, terwijl de zomermaanden zorgen voor een levendige drukte van bootjes en watersporters.

Met de ontwikkelingen zoals Spinaker en het Havenkwartier, en de voortdurende nieuwbouwprojecten die de haven transformeren, zal de Piushaven alleen maar nog bijzonderder worden dan het al is.

Een voorproefje van deze sprankelende toekomst kregen we al tijdens de eerste vuurwerkshow die werd georganiseerd ter ere van 100 jaar Piushaven. Het was een groot succes, voor de bezoekers voelde het alsof ze op een groot dancefestival stonden. Als vrijwilliger voor dit speciale evenement heeft Ellen de eer gehad om deel uit te maken van de organisatie en de evaluatie achteraf was meer dan positief. Echter, was het een spektakel dat niet alleen veel energie kostte, maar ook veel geld. Gelukkig hebben de ondernemers en de gemeente de handen ineengeslagen om deze viering mogelijk te maken. En daar is Ellen trots op.