Ontdek de Wereld van Gastrovino-Jacobus van Davy Stevens
Ondernemer
Ondernemer
Tilburg is een unieke culinaire hotspot rijker: Gastrovino-Jacobus. Dit bijzondere concept van eigenaar Davy Stevens heeft alles te maken met passie voor lekker eten en drinken, en dat merk je aan alles.
We spraken Davy over zijn achtergrond, het ontstaan van Gastrovino-Jacobus en zijn plannen voor de toekomst. Lees mee en ontdek hoe hij met zijn bourgondische flair en creativiteit een ware ervaring neerzet in de Piushaven.
Davy Stevens (37) is geen onbekende in de Tilburgse horeca. Geboren en getogen in een familie vol horecaondernemers leerde hij de fijne kneepjes van het vak bij zijn vader, die Café Extase in Tilburg runde. Al op jonge leeftijd raakte hij in de ban van de keuken en begon hij met bijbaantjes in de horeca. “Mijn opa, Jacobus, een echte Bourgondiër uit Antwerpen, inspireerde me. Hij leerde me koken, en zijn naam leeft nu voort in Gastrovino-Jacobus.” Na een studie in finance en een periode als chef bij verschillende restaurants, opende Davy vorig jaar op 9 december zijn eigen zaak, die inmiddels is uitgegroeid tot een warenhuis voor fijnproevers.
Gastrovino-Jacobus is veel meer dan alleen een delicatessenwinkel. Davy wilde een combinatie creëren van winkel en keuken, een plek waar je kunt genieten van delicatessen, maar ook van wijnproeverijen, tasting nights en kookworkshops.
De winkel biedt een breed scala aan hoogwaardige producten, van kazen en charcuterie tot zuivel en wijnen. Voor liefhebbers van topkwaliteit is er genoeg keuze, met wijnen van €5 tot wel €300. “Alles wat we aanbieden is met zorg geselecteerd. We halen veel producten rechtstreeks van boeren, zoals zuivel, en werken samen met top-leveranciers zoals De Laet en Van Haver.”
Naast het aanbieden van fijne delicatessen en wijnen, organiseert Gastrovino-Jacobus ook speciale evenementen. Voor €55 per persoon kun je genieten van vijf wijnen met bijpassende hapjes. Voor wie zijn kookkunsten wil bijspijkeren, biedt Gastrovino-Jacobus kookworkshops aan, en voor de echte liefhebbers is er de exclusieve Chef’s Table. “De Chef’s Table is een bijzondere ervaring met amuses, vijf gangen, friandises en bijpassende wijnen, voor €150 per persoon.”
Een bezoek aan Gastrovino Jacobus is een unieke ervaring. “Mensen komen binnen in een soort warenhuis vol lekkernijen,” aldus Davy. De winkel straalt een warme sfeer uit, en dat is precies wat Davy wil overbrengen. “Ik wil dat klanten zich verwend voelen en dat ze iets bijzonders meenemen, of het nu een speciaal kaasje is of een mooie fles wijn.”
Bij Gastrovino-Jacobus vind je specialiteiten waar klanten graag voor terugkomen. Van de bijzondere Blue 61 (een blauwe aderkaas ingelegd in rode dessertwijn) tot de Franse Brie de Meaux van hoge kwaliteit, en het gedroogde vlees van Secreto. Daarnaast werkt Davy met bekende leveranciers zoals Bowls and Dishes voor olijfhout servies en bijzondere kookboeken zoals de Italiaanse klassieker De Zilveren Lepel. Voor de perfecte borrelplank beveelt Davy een combinatie aan van vier verschillende kazen en hammen, verse noten, een huisgemaakte chutney en een mooie rode wijn zoals Grenache.
Davy’s voorliefde voor wijn is een rode draad door zijn leven. “Ik ben altijd al dol geweest op wijnen, vooral Franse wijnen. Maar de laatste tijd merk ik dat Italië en Nieuw-Zeeland ook fantastische wijnen hebben.” Bij Gastrovino-Jacobus vind je een uitgebreide selectie van wel 600 wijnen, en elk seizoen selecteert Davy wijnen die passen bij het moment. “Nu het winter wordt, hebben we meer robuuste rode wijnen in ons assortiment, maar voor elke smaak is er iets bijzonders te vinden.”
Hoewel Gastrovino Jacobus al een groot succes is, droomt Davy van meer. “Ooit wil ik een eigen restaurant beginnen, misschien wel met een Michelin-ster,” vertelt hij. Maar voorlopig ligt de focus op het uitbreiden van de winkel en het blijven innoveren. Zo werkt Davy al aan een eigen wijnlabel, waarvoor hij samenwerkt met wijnhuizen in verschillende landen.
Gastrovino Jacobus is dé plek voor fijnproevers en bourgondiërs in Tilburg. Of je nu komt voor een exclusieve wijnproeverij, een kookworkshop, of gewoon voor een lekker stukje kaas en een goed glas wijn – bij Gastrovino-Jacobus beleef je het allemaal.