Zwemmen in de Piushaven en het kanaal

 
Zwemmen in havens en kanalen is verboden. Dat is geregeld in het binnenvaartpolitiereglement (BPR). Dit verbod geldt ook voor het Wilhelminakanaal, de Lovense Haven en de Piushaven. Bij overtreding riskeer je een boete van €140.
 
Gevaarlijk
Het is verboden om te zwemmen in de havens en het kanaal omdat dat gevaarlijk is. Zwemmers zijn vanuit een boot erg moeilijk te zien en een boot kan niet snel bijsturen of stoppen. Dat geldt ook voor de kleinere boten die in de Piushaven komen. Er is daarom altijd het risico op een aanvaring. Daarnaast liggen er regelmatig obstakels op de bodem zoals gedumpte fietsen, opengesneden kluizen en winkelwagentjes. Deze kunnen voor vervelende snijwonden zorgen.
 
Omdat de Piushaven geen officieel zwemwater is wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd zoals dat bij officieel zwemwater het geval is. Er kan daardoor sprake zijn van blauwalg, botulisme of hoge E.Coli-gehaltes. Zwemmers kunnen daar ziek van worden. 
 
Evenementen
Voor sommige zwemevenementen wordt wel vergunning gegeven. Een deel van de haven wordt dan afgesloten voor scheepvaart en ontdaan van obstakels. Ook wordt de waterkwaliteit voor en tijdens het evenement goed in de gaten gehouden.
 
Toch veilig zwemmen in natuurwater?
Dat kan. Bezoek daarvoor Zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Of download de gratis Zwemwater-app voor Apple of voor Android. Hierdoor ben je er zeker van dat je bij een officiële zwemlocatie veilig kunt zwemmen in natuurwater.