Wilma Huijsmans, een illustratie van Tilburgse betrokkenheid.

Eén van de kenmerken die de Piushaven uniek maakt, is de betrokkenheid van de inwoners. Vele ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de vorm van evenementen, volgen elkaar in een rap tempo op. Dit om Tilburg een levendig en interessant karakter te geven.

Wonen aan de Piushaven
Wilma woont al een lange tijd in deze vernieuwende stad. Zes en half jaar geleden besloot ze, op aanraden van haar zoon, te verhuizen naar de Piushaven. Nog voordat de prijs van haar woning bekend was, wist ze al dat ze het wilde kopen. Door het prachtige uitzicht op het water vanaf haar balkon, gepaard met de verrassende activiteiten die er plaatsvinden, beweert Wilma dat ze voor geen andere plek had kunnen kiezen. Ze werd al snel verliefd op deze locatie.

Als je iets voor iemand voelt, of in dit geval voor een bepaalde plek, dan wil je er zoveel mogelijk positieve aandacht en energie in stoppen zodat de liefde standhoudt. Zo besloot Wilma haar medebewoners te vertegenwoordigen in de commissie van de Piushaven. In overleg met de ondernemers van de Piushaven, werd ‘Piushaven Gloeit’ geboren, een warm evenement tijdens de koude winterdagen waar de Tilburgers op een fijne manier het jaar kunnen afsluiten. Op 29 december is alweer de tweede editie. Deze commissie komt één keer in de maand samen om, naast de vorming van nieuwe evenementen, het welzijn van de Piushaven te bespreken.

Betrokkenheid omwonenden
Wilma woont in een vrij nieuw pand, direct aan de haven. De medebewoners van het complex waarin Wilma verblijft, zijn ongeveer tegelijkertijd in de Piushaven komen wonen. Aangezien iedereen circa 6,5 jaar geleden in hetzelfde schuitje zat, ofwel de start van een nieuw hoofdstuk op een frisse plek, werd er direct veel contact met elkaar opgezocht. Zo ontstond er een bewonersvereniging. Jaarlijks vindt er een gezamenlijke nieuwsjaarsborrel én een zomerbarbecue plaats. “Ik vind dat iets heel goeds, het is fijn je omwonenden goed te kennen. Het geeft vertrouwen en het voelt veiliger”, aldus Wilma.

Overigens heeft ze wel twee aanmerkingen over haar thuis. Er staat al ongeveer een anderhalf jaar een steiger voor het gebouw, omdat er delen van het pand gerenoveerd moeten worden. Het is vooralsnog onduidelijk welke delen precies. Zelfs nadat ze meerdere malen de gemeente hierover berichtte er iets aan te doen, gebeurde er niets. Ze vertelt bang te zijn dat dit in de loop der jaren ook nog niet zal gaan gebeuren. “Omdat je vanaf de straatkant niet kunt zien wie er onder staat, komen er in de avonduren vreemdelingen op af. Dat voelt niet prettig en past niet bij deze waardevolle plek”, vertelt ze. Ook geeft Wilma aan dat er te weinig controles op snelheid zijn aan de haven. “Het lijkt hier af en toe wel een racebaan”, aldus Wilma. Volgens haar past dit totaal niet bij het gebied en is hier dan ook al over in gesprek gegaan met de gemeente Tilburg, maar zij hebben hier helaas tot nu toe (nog) niets aan gedaan. 

Favoriete plekje
“Of ik een favoriete locatie heb? Nee, dat is ieder seizoen weer anders. Er is hier zoveel leuks”. We liepen samen even naar het balkom. Terwijl we uitkeken over de haven kwam de vraag of ze hier wel eens bijzondere avonturen heeft beleefd. “Nou, er zijn zomerdagen geweest dat ik ’s ochtends besloot in de Piushaven te gaan ontbijten, om vervolgens bij een ander plekje in de buurt heerlijk te lunchen, waarna we na vier verschillende cafeetjes bezocht te hebben uiteindelijk rond 23:00 nog steeds aan de Piushaven te vinden waren!” Er is ook zoveel te doen. Volgens Wilma werkt de samenhang tussen de ondernemingen door de flexibiliteit die er wordt beheerst. In plaats van een hevige concurrentiestrijd heerst hier een samenhorigheidsgevoel. Uiteindelijk kom je samen simpelweg het verst.

Evenementen
Wilma benoemt dat het water de kern is van de sterke verbinding in de Piushaven. Desondanks heeft ze nooit de behoefte gehad een duik te nemen of een boot aan te leggen in de haven. Haar zoon heeft ooit een sloep gehad, maar omdat al rond 19:00 uur de poorten van de Piushaven sluiten, was het niet aantrekkelijk genoeg om deze te houden. Juist in de avonduren vertoef je het fijnste op het water, volgens Wilma.

Waar ze immers geen genoeg van kan krijgen zijn de velen evenementen die plaatsvinden op het water. Van kanoraces tussen diverse bedrijven tot de stoomboot van Sinterklaas die voorbij vaart, het blijft vanaf haar balkon een prachtig uitzicht. “De vuurwerkshow na de Tilburgse kermis vind ik het mooiste spektakel. Daar maak ik met mijn vrienden familie altijd een momentje van.”

Wilma zal nog een hele lange tijd te vinden zijn in en rondom het Piushaven gebied. Met een glimlach wordt er uitgekeken naar de nieuwe toevoegingen die zij deze plek zal gaan geven.