Je land ontvluchten is een ongewis, vaak gevaarlijk avontuur. Je laat huis, familie, werk en vrienden achter. De tocht gaat via mensensmokkelaars, langs onherbergzame bospaadjes, door kurkdroge woestijnen of over woeste zee. Samengepakt in vrachtwagencontainers of wankele boten op weg naar een onbekende toekomst.

Het Wereldpodium praat ook deze zomer weer met avonturiers uit nood. Waarom vertrokken ze? Waarover dromen ze? Persoonlijke verhalen over angsten, afscheid en hoop. De gesprekken vinden plaats onder de sterrenhemel op het stadsstrand bij een echte vluchtelingenboot. Getalenteerde vluchtelingen of jong Tilburgs talent zorgen voor muziek.

Op woensdag 20 juli praat het Wereldpodium op het Stadsstrand met twee bewoners van St. Jozefzorg

Op een steenworp afstand van het Stadsstrand wonen sinds een half jaar 400 vluchtelingen. Ze hebben onderdak gevonden in het voormalig verzorgingstehuis St. Jozefzorg. Twee van hen vertellen op woensdagavond 20 juli waarom zij in zo’n gevaarlijke, gammele, overvolle boot stapten om de Middellandse Zee over te steken naar Europa.

Avonturiers uit Nood

Maak kennis met de jonge Nabi Mustafa (22) uit Syrië, een vrolijke, optimistische Koerd, de jongste uit een groot boerengezin dat het niet breed had, maar gelukkig was tot de oorlog uitbrak en de bommen vielen. Nabi hoopt nu op een huisje hier, een gezin, werk en op kinderen die -anders dan hijzelf- naar school kunnen. “We dachten dat de revolutie het leven beter zou maken, maar nu is iedereen gevlucht. Gelukkig heb ik hier al veel vrienden gemaakt.”

Ook hoort u het verhaal van Morteza Dehghani (40) uit Iran. Hij had een groot bouwbedrijf, 150 man personeel en een privéchauffeur, maar moest vluchtten na bedreigingen en marteling. Alle bagage ging overboord op weg Griekenland om niet te verdrinken. Hij hoopt nu op een nieuw leven in Nederland in vrijheid, vooral voor zijn dochtertje Ainaz (9). “We zijn veilig, maar het wachten op een verblijfsvergunning voelt als stilstaan. Erger eigenlijk: als achteruit gaan. Ik zou zo graag snel meedoen hier.”

Maak kennis met deze twee nieuwe Tilburgers, met hun geschiedenis en met hun dromen over de toekomst. Omdat Nabi en Morteza het Nederlands (en Engels) niet genoeg beheersen om hun verhaal zelf te vertellen, stellen wij ze eerst uitgebreid aan u voor. We vertellen in het Nederlands/Engels hun achtergrond: waarom en hoe ze zijn gevlucht? Vervolgens beantwoorden ze graag op het podium vragen over hun leven vroeger en nu met hulp van een tolk. Gespreksleider is Halima Özen

De muzikale intermezzo’s zijn deze avond van jong ‘Tilburgs’ talent: singer-songwriter Anne van Damme, onlangs afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg.

Woensdagavond 20 juli, 20.30 uur Stadsstrand (Twentestraat 6), toegang gratis. Bij droog weer buiten – Bij regen in het strandpaviljoen

Het Wereldpodium organiseert ‘Avonturiers uit nood’ in samenwerking met De Wijk Helpt en Amnesty International. Het programma maakt onderdeel uit van ‘Piushaven Levend Podium’. Dit is alweer de laatste aflevering van dit seizoen. De locatie is het Stadsstrand aan de Twentestraat 6. Aanvang 20.30 uur, het einde rond 21.45. Toegang gratis. Meer informatie staat op www.wereldpodium.nu

Data: 20 juli van 20.30 – 22.00 uur
locatie: Stadsstrand bij Nieuw Jeruzalem, Twentestraat 6
meer informatie www.wereldpodium.nu E:informatie@wereldpodium.nu

Het bericht Vluchtelingenverhalen op het strand verscheen eerst op Piushaven.