Visuele poëzie in Den Ophef

Beeldjutters exposeren videoprojecties in ballasthuis

Tot medio februari kunnen fietsers, wandelaars, automobilisten en bewoners genieten van een subtiel licht- en videospel in het ballasthuis van Den Ophef. Curator Zeus Hoenderop heeft, i.s.m. Piushaven Levend Podium, voor deze expositie het video kunstenaarsduo Beeldjutters (Vincent Vriens – Tilburg-  en Julian van Buul) uitgenodigd. Zij zijn bekend van diverse locatie projecten o.a. van De Kwekerij Theaterproducties, Oerol, Muzieklab Brabant, Opening Cultuurnacht 2015 met Bouwjaar ’84, STRP Festival en Solar.

De Beeldjutters projecteren beelden uit eerdere projecten (o.a. uit landschapslumen en Oerol) op een aantal ramen boven in de brug.  Silhouetten van dansers en onderwater opnames lopen in elkaar over. Voor meer informatie, beeld en interview zie https://www.youtube.com/watch?v=8uCr3SduuiY&feature=youtu.be

Tijdens het Piushaven Lichtjesfeest op 10 december speelden de bomen voor Den Ophef ook een rol in het geheel. Daarop werden beelden geprojecteerd die de Beeldjutters tijdens het Amsterdam Lightfestival 2015 in de Henri Polaklaan vertoonden.
Het personage dat vergroeit met de oudste boom in die straat is gebaseerd op een anekdote over de actrice Rika Hopper. Het verhaal gaat dat zij in de hongerswinter van 1944 er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de boom niet om is gekapt voor brandhout.  Julian en Vincent werden tijdens hun onderzoek naar Rika’s leven ontroerd door het verhaal van een man die vertelde dat hij tijdens de oorlog ondergedoken zat en mede dankzij haar de oorlog overleefd heeft.

 

Het bericht Visuele poëzie in Den Ophef verscheen eerst op Piushaven.