Schoonduikdag Piushaven

Zaterdag 16 mei: De Piushaven was zaterdagmiddag het toneel van een grote voorjaarschoonmaak.

Brr. Koud..En donker. Snel knip ik mijn lamp aan. Buddy Henk zwemt pal naast me. Even denk ik een baars te zien, maar daar heb ik geen aandacht voor. Normaal gaan we het water in voor het onderwaterleven, nu is het doel het lokaliseren van fietsen, kluizen, terrasstoeltjes, winkelwagens en bouwafval. Op verzoek van de gemeente Tilburg duiken we met een team van duikwinkel Wetsports de Piushaven schoon, een jaarlijks initiatief.

Om half tien hebben we met vijftig personen een uitgebreide briefing gehad. Er zijn zeven teams van duikers die het water ingaan en niet-duikers die met aanhangers vol afval heen en weer rijden naar de container. Team 1, waar ik in zit, start op de hoek van de Hopliedenkade en de Piushaven. Henk en ik gaan aan de zuidzijde te water terwijl teamgenoten Toine en Hans er aan de noordzijde, bij de Harense Smid in stappen.

Een andere team start ter hoogte van Wetsports en gaat oostwaarts en weer andere duikers starten bij het viaduct bij de Ringbaan Oost. Het reguliere vaarverkeer is stilgelegd, er varen alleen wat roeiboten van Stichting Thuishaven Tilburg die de duikers assisteren. Alleen twee kanovarende kinderen, dobberen op het water. Eerder heb ik een cursus zoeken en bergen gedaan, dan lift je met hefbalonnen de objecten uit het water, waar een berekening van volume, inhoud en gewicht aan vooraf gaat, om te berekenen welke maat ballon je nodig hebt. Dit keer doen we het alleen met touwen. We hebben formeel (arbotechnisch) geen toestemming om te bergen, maar mogen alleen lokaliseren en de hulpploeg op de kant doet de rest.

Het water is 16 graden, een aangename temperatuur als je een neopreenpak aanhebt. Het zicht is goed, we kunnen een metertje vooruit kijken in de haven. Al snel vinden we het eerste object. Een autoband. We maken de band met een touw vast en duikleider Nigel trekt het voorwerp vanaf de kant omhoog. We moeten voorzichtig te werk gaan. Allereerst vergroot stof de kans op slecht zicht, daarnaast is het een gevaarlijke klus. Als duiker wil je niet in de touwen verstrikt raken, noch wil je bedolven worden onder de objecten als die ineens gaan verschuiven of tijdens het ophijsen naar beneden vallen. Henk en ik zoeken de hele kade af, maar de oogst valt tegen, wat banden, wat metalen staven, zakken vol troep en een oranje veiligheidshesje. We steken over naar de zuidzijde.

Daar is het meteen raak. Vijf terrasstoelen liggen ter hoogte van de sushitent in het water. De eigenaar had ons al gevraagd daarna te kijken, tijdens het slechte weer op 5 mei zijn deze stoelen in het water gewaaid. In alle kleuren heffen we ze uit de Piushaven. Dat ze er nog maar een paar weken liggen en dat het water maar 1,80 meter diep is, helpt. Een fiets is lastiger, die zit helemaal vast in de modder en zonder hefballon is het een loodzwaar object. Drie mensen moeten vanaf de kant samen aan het touw trekken om het verroeste vervoersmiddel uit het slib boven te krijgen.

Totaal onbruikbaar, die kan de schroothoop op. Een aanhanger rijdt af en aan om de gevonden rotzooi op te halen. De gemeente zou een container regelen, maar is dat vergeten (wordt een traditie, gemeente), dus gooien de afvalverzamelaars alles op een vaste plek in het gras. Buddy Henk moet naar huis, dus sluit ik aan bij Toine en Hans. We halen in een uur tijd nog flink wat fietsen, banden, schroot en een aantal verdwaalde metalen platen uit het water.

Na 2 uur duiken, komen we het andere team tegen. Bij Wetsports zie ik een enorme afvalberg liggen (foto), met onder meer diverse verzopen kliko’s en wietfilters. Bij het viaduct bij de Ringbaan Oost zijn in het water grote kluizen gevonden, die plek staat hier al bekend om. En dan is nog niet eens alles eruit, ergens ligt ook nog een aanhangwagen in het water, die te groot was om er nu uit te halen. Tja, sommigen zien het water blijkbaar als dumpplek. Over een jaar voeren we dezelfde actie nog eens uit, Tilburgers die een kliko, kluis of fiets kwijt zijn, weten waar ze moeten zijn.

In Memory of Tom Camman, eigenaar Wetsports († februari 2015)

Video: Jan van Eijndhoven
Duikers halen rommel naar boven in Piushaven Tilburg (video)

Bron: Brabants Dagblad

Het bericht Schoonduikdag Piushaven verscheen eerst op Piushaven.