Update: Piushaven Wintergloed (programma bekend)

Piushaven Wintergloed

Een cultureel havenfestival vol licht, ontmoetingen, muziek, optredens en warme lekkernijen Zaterdag 9 december van 19.00u tot 23.00u Lampionnenoptocht start om 18.00u

Update: het complete programma is inmiddels bekend. klik op onderstaande afbeelding voor de volledige weergave.

Programma (juiste)

Piushaven Wintergloed is het vervolg op het oude bekende Lichtjesfeest. Dit jaar weer een slag groter dan afgelopen jaar, wel met de warme, intieme sfeer die we van het Lichtjesfeest kennen.
Een toegankelijk cultureel havenfeest waarin ontmoeting, verbinding en inspiratie centraal staan. Amateurkunstenaars werken samen met professionele kunstenaars, Nieuwe Nederlanders werken samen met geboren Tilburgers, ondernemers werken samen met buurtbewoners.

Kilometer culturele voorstelling
Op 9 december is de haven een sfeervol verlicht decor voor een bijna kilometer lange, doorlopende culturele voorstelling in een winterse sfeer. Tussen de kop van de haven en Villa Pastorie kan het publiek op circa 18 locaties genieten van uiteenlopende optredens en voorstellingen. Er zijn podia op het water, aan de kade, op enkele schepen van de Tilburgse museumhaven, op terrassen, de Love Boat en bij ondernemers buiten en binnen. Programmering is in handen van Boy Jonkergouw van Goed is Goed Producties. Er wordt samen gewerkt met Stichting Thuishaven Tilburg, Piushaven Levend Podium, Horeca Piushaven en diverse Tilburgse culturele disciplines.

Op diverse locaties kunnen de bezoekers zich warmen aan vuurtjes in olievaten, een winters hapje en drankje en vooral… aan het samenzijn met buurt- en stadsgenoten en optredens die je raken. Variërend van akoestische muziek tot koren, Folk, dans, circusacts en theatervertellingen. Met o.a. popkoor AKoorT en de Tilburgse Opera, presentator Oscar Kocken en singer songwriters Demira Jansen, Claudy, Eva van Pelt en Joost van Dijk, Folkbands Ogham en We nun Henk. De bands Creep-in-in en Goldfish, dans van Showemdans, Sentimento; een draaiorgel van levende muzikanten, muziektheater op straat van EELT en Pop up Cinema met nostalgische Tilburgse Winterbeelden.

Vliegende Wensboten
De Piushaven krijgt vanaf 9 december een bijzondere en toepasselijke aankleding.15​ ​Silhouetten​ ​van​ ​boten,​ ​‘vliegen’ tussen de bomen over​ ​de​ ​haven deze winter… ​Een concept van kunstcollectief Bouwjaar ’84. De​ ​boten​ ​worden gemaakt​ ​van​ ​gejutte​ ​materialen​ (glassfiber, oude​ ​banners​ ​etc.).​ ​De​ ​vaste​ ​vorm​ ​van​ ​de​ ​‘oog’ vormige​ ​boot​ ​is​ ​een​ ​raster,​ ​waar​ ​repen​ ​van​ ​banners naar​ ​beneden​ ​hangen. Aan​ ​de​ ​ene​ ​kant​ ​bont​ ​gekleurd, de​ ​andere​ ​kant​ ​spierwit.​ ​De​ ​repen​ ​worden wensslingers​ ​waarop​ ​buurtbewoners​ ​en​ ​publiek​ ​een wens​ ​kunnen schrijven. ​De​ ​prikverlichting​ ​vormt​ ​ ​de​ ​kiel​ ​van​ ​de boten. In een open atelier in de voormalige kappersboot aan de haven wordt de weken voorafgaande aan Wintergloed door  Bouwjaar ’84 en bewoners samen gewerkt aan dit bijzondere winterdecor.

Lampionnenoptocht
Voor kinderen van 4 tot 12 jaar start Piushaven Wintergloed om 18.00u met een lampionnenoptocht. Om 18:00u verzamelt men op het Antoon van Rijenplein en loopt de groep onder begeleiding van ouders en muziek door de Vendeliersstraat, langs het Vendelierspark, Hopliedenkade, kop van de Piushaven en langs de Piushaven noordkant naar de Havendijk en eindigt op de Kempenaarsplaats, waar een optreden van Peer de Graaf Machine is.

KWF Tilburg lampionnenactie
December staat bekend als de donkere maand, maar 9 december wordt de Tilburgse hemel warm verlicht. KWF Tilburg zet namelijk in samenwerking met Wintergloed een lampionnenactie op touw. Voor minimaal vijf euro kan een lampion worden gekocht en al het ingezamelde geld wordt gebruikt voor onderzoek naar en voorlichting over minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt.
Mensen kunnen online hun lampion bestellen via https://acties.kwf.nl/lampionnenactiekwftilburg.  
De lampionnen worden persoonlijk geplaatst aan het water bij de kade aan de kade noord en zuidoever ten westen van Den Ophef. Zij symboliseren dat er niemand alleen voor staat.  KWF Tilburg hoopt op deze wijze kracht, troost en verbinding met elkaar te creëren. Voor wie brandt jouw lampion?

De eerste stadsfotograaf van Tilburg
Via Instagram gaat City Marketing Tilburg deze winter op zoek naar de eerste stadsfotograaf van de stad. Een rasechte Tilburger die zijn of haar stad in al haar schoonheid, bedrijvigheid en winterse gloed weet vast te leggen. Meedoen is simpel. Post vóór 21 december drie foto’s (één van de winterbeleving, één van de Piushaven en één vrije stadsfoto) van de stad onder vermelding van #stadsfotograaftilburg #tilburg #ditistilburg met een openbaar profiel op Instagram. Zowel fanatieke Instagrammers, amateurfotografen en professionals dingen mee om de eretitel Stadsfotograaf Tilburg én een geldbedrag van €1.000. 22 December wordt de winnaar bekend gemaakt. In januari/februari een expositie van de dertien mooiste foto’s bij Falcon in de Piushaven.  

Etentje vrijwilligers goede doelen
Voorafgaand aan het programma van Wintergloed wordt er vanuit Het Kiemuur, onderdeel RIBW, een etentje georganiseerd, met medewerking van diverse ondernemers in en rond de Piushaven. Als dank voor hun inzet mogen ruim 50 vrijwilligers van de Reshare Store (Leger des Heils), Quiet Community, Eet met je hart, Voedselbank Tilburg en het Kiemuur zelf aanschuiven in de winkel van Undici in het Falcon pand, waar Hans van Studio Bollore voor hen kookt. 

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op piushaven.nl of facebook.com/piushavenwintergloed 

Het bericht Update: Piushaven Wintergloed (programma bekend) verscheen eerst op Piushaven.