Piushaven Tilburg: Succesvol binnenstedelijk herontwikkelen

Havensteden over de hele wereld hebben ermee te maken: veranderende eisen aan havengebieden en de verplaatsing van de havens naar locaties buiten de stad. Het resultaat? Een unieke kans voor stedelijke vernieuwing. Zo ook in Tilburg, waar Thérèse Mol sinds 2005 als projectmanager verantwoordelijk is voor de transitie van de Piushaven.

“In totaal gaat het hier om 16 vastgoedontwikkelingen met elk een eigen ontwikkelaar”, vertelt Mol. “Om te zorgen dat dit niet leidt tot een wildgroei aan gebouwen, is ieder project gekoppeld aan een

Stedenbouwkundige maatregelen
Stedenbouwkundig wordt er continu gezocht naar mogelijkheden om de Piushaven aan te sluiten op de omliggende wijken. Mol noemt één van de eerste projecten, De Havenmeester, als voorbeeld. “Dit deelplan bestaat uit grootschalige nieuwbouw van 6 woonblokken, inclusief woontoren. De stedelijke relevantie staat in relatie tot de nieuwe ontsluitingsweg. Bij de afslag van Ringbaan Zuid maakt de woontoren de benadering van het stadcentrum duidelijk en kondigt het Piushavengebied als centrumstedelijk woongebied aan.”

Lees verder

Het bericht Piushaven Tilburg: Succesvol binnenstedelijk herontwikkelen verscheen eerst op Piushaven.