Piushaven krijgt havenmeester nieuwe stijl

Bewoners, ondernemers en schippers rond de Piushaven nemen het beheer van het water en de directe omgeving over van de gemeente Tilburg. Ze richten hiervoor de stichting Havenmeester Piushaven op, die subsidie krijgt van de gemeente om een fulltime havenmeester aan te stellen. Die gaat de bruggen bedienen en houdt toezicht in het gebied. De havenmeester wordt het aanspreekpunt voor de recreanten en zorgt voor promotie en voor de inning van de liggelden. De havenmeester gaat volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol als gastheer voor de stad spelen. 

Dat kan ik beter
De initiatiefnemers denken dat ze deze taak beter uit kunnen voeren dan de gemeente. Ze hebben de gemeente daarom uitgedaagd om deze taak over te nemen. Dat kan sinds 2015 vrij gemakkelijk in het kader van ‘Dat kan ik beter’, de Tilburgse versie van het ‘Right to challenge’. 

Het college heeft aan de raad voorgesteld om in 2017 en 2018 per jaar €75.000 beschikbaar te stellen aan de nieuwe stichting. Daarmee is Havenmeester Piushaven sinds de start van ‘Dat kan ik beter’ het eerste initiatief waarover het college een besluit heeft genomen. Wethouder Berend de Vries: “Mooi dat bewoners, ondernemers en schippers eigenaarschap krijgen over het beheer van de Piushaven. We zien deze eerste concrete invulling als een leertraject en willen samen ervaring opdoen met deze manier van werken.”   

Afgelopen jaren was €55.000 per jaar beschikbaar voor de inhuur van brugwachters in het vaarseizoen. Daar legt de gemeente nu €20.000 per jaar bij. Daarnaast krijgt het toiletgebouw in de Piushaven een opknapbeurt.

Het bericht Piushaven krijgt havenmeester nieuwe stijl verscheen eerst op Piushaven.