Piushaven Inspiratiebron voor toneelschrijver

De Gebiedsontwikkeling Piushaven is een inspiratiebron voor toneelschrijver Daan Windhorst van het Zuidelijk Toneel?

Na de enthousiaste reacties op 8 Zeer Korte Toneelstukken tijdens de Cultuurnacht Tilburg in 2013 waar onder anderen Jan Pronk, Arend Jan Boekestijn en Huub van der Lubbe debuteerden als toneelschrijver, volgt dit seizoen 9 Zeer Korte Toneelstukken, Proeftuin Tilburg. Hiervoor trokken de schrijvers, waaronder Gijs Scholten van Aschat, Nhung Dam, Anton Dautzenberg, Marcel Osterop, Bodil de la Parra, Arne Sierens, Koos Terpstra, Jan Veldman en Daan Windhorst de stad in om Tilburg te verkennen. Zij bezochten ter inspiratie onder andere de Tilburgse politie, Rotary Club Tilburg, het  St. Elisabethziekenhuis, de Zusters van Liefde, de Piushaven, het Ronde Tafelhuis en museum de Pont.

Na een tweedaags bezoek aan één van deze boven genoemde locaties schreven de gevraagde schrijvers allen een kort toneelstuk over hun bevindingen, die gespeeld worden door onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Chris Nietvelt, Dick van den Toorn en Margôt Ros (o.a. Toren C).
Op 6 en 7 november zijn de voorstellingen te zien op tal bijzondere plekken in het theater (naast in de zalen zijn de voorstelling ook te zien in de foyers, gangen, kantoren, en kleedkamers  van Theaters Tilburg. Het publiek dwaalt door de schouwburg en krijgt op deze manier een  nieuwe kijk op de stad.

“Ik heb gehoord dat Tilburg wordt gezien als de gewoonste stad van Nederland. Toen een supermarktketen een stad zocht om een nieuw type winkel te ontwikkelen, deden zij dit in Tilburg vanwege deze eigenschap. Dus eigenlijk kun je zeggen dat Tilburg de meest exemplarische stad van Nederland is. Dat vind ik een heel geestige gedachte. Daarom vind ik het zo leuk om toneelschrijvers vanuit heel Nederland te vragen om Tilburg als voorbeeldstad te verkennen. Ik heb ze uitgenodigd om hier de relatie tussen Nederlanders en hun maatschappelijke organisaties te onderzoeken.
(Matthijs Rümke, regisseur)

speeldata do 6 en vr 7 november, Theaters Tilburg

Meer informatie

Fotografie: Dolph Cantrijn

Digitaal affiche 9 Zeer Korte Toneelstukken

Het bericht Piushaven Inspiratiebron voor toneelschrijver verscheen eerst op Piushaven.