Open les masterclass Regie Stedelijke Ontwikkeling: PIUShaven Tilburg

Betrokkenheid verklaart succes gebiedsontwikkeling Piushaven

Hoe transformeer je een in onbruik geraakte industriehaven tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en recreëren? Door te verbinden; bestaande met nieuwe wijken, projectontwikkelaars met ambtenaren, omwonenden met ondernemers. Het resultaat is een levendig gebied aan het water dat opvalt door zijn ruimtelijke kwaliteit.

De Piushaven verbindt het centrum van Tilburg middels het Wilhelminakanaal met het waterwegennet in Nederland. Haven en kanaal werden beide in 1923 geopend en intensief gebruikt tot in de jaren zestig. Daarna nam de economische betekenis af. In 1983 werd een deel van de Piushaven gedempt voor woningbouw. Plannen om de hele haven droog te leggen stuitten op verzet van inwoners. Gaandeweg zag het gemeentebestuur in dat het water (een schaars goed op de Brabantse zandgronden), tal van mogelijkheden bood.

Inmiddels is het gebied volop in ontwikkeling. Piushaven bruist en is ‘the place to be’. Unieke woningen werden hier ook in de recessieperiode verkocht en ondernemers zijn eager om hier creatieve ondernemingen te starten. Het jaarlijks activiteitenprogramma ‘Piushaven Levend Podium’ zorgt voor levendigheid in het gebied en een stevige branding. De kern van het succes: verbinding en samenwerking. Kijk voor meer informatie op: www.Piushaven.nl

Spreker is projectmanager gebiedsontwikkeling Piushaven van de gemeente Tilburg Thérèse Mol. Zij is voortdurend bezig met verbinden. Met open vizier gaat ze de dialoog aan met partijen die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van de Piushaven. “Commitment, samenwerking en vertrouwen, daar gaat het om”, zegt de projectmanager. Ze verlangt van stakeholders zich te committeren aan het gebied en samen met het Kwaliteitsteam altijd bezig met de vraag: hoe kan het wél? Tijdens de open les neemt ze u mee in hoe ze daarin slaagt.

Datum: maandag 6 juli
Spreker: Thérèse Mol, gemeente Tilburg
Tijd: van 16-18 uur
Locatie: Informatiecentrum Piushaven, Piushaven 3-02, Tilburg.
Voor een routebeschrijving, klik hier.
Deelname is gratis, graag vooraf aanmelden

Programma:

  • 16.00: introductie Master of Urban and Area Developement.
    Door Rianne Zandee, opleidingsmanager
  • 16.10: introductie inhoud en opzet masterclass Regie Stedelijke Ontwikkeling. Door Erna van Holland, directeur COB-WEB advies.
  • 16.30: Betrokkenheid basis voor succes gebiedsontwikkeling Piushaven. Door Thérèse Mol, projectmanager gemeente Tilburg.
  • 18.00 Borrel bij Heaven’s Kitchen.

Het bericht Open les masterclass Regie Stedelijke Ontwikkeling: PIUShaven Tilburg verscheen eerst op Piushaven.