‘Oer’-gebiedsregisseur Mol ontvangt eerste exemplaar ‘Zo werkt gebiedsontwikkeling’

Thérèse Mol, gebiedsregisseur van de Piushaven in Tilburg, heeft het eerste exemplaar van het nieuwste boek Zo werkt gebiedsontwikkeling van Friso de Zeeuw ontvangen. Mol kreeg het standaardwerk afgelopen vrijdag van de auteur zelf overhandigd na diens afscheidsrede als praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

Thérèse Mol: “Ik kan zo succesvol zijn met dank aan een goed kernteam van collega’s dat al die jaren met mij meewerkt en dankzij hele korte lijnen met zowel de wethouder als de raadscie waardoor ik daar groot vertrouwen van krijg. Van Riek Bakker als supervisor heb ik veel geleerd. Het is heerlijk om met haar samen te werken”.

Oerversie
De Zeeuw prees Thérèse Mol bij de overhandiging van zijn nieuwe boek voor haar grote inzet bij de herontwikkeling van de voormalige industriële haven van Tilburg tot een levendig centrumstedelijk woonmilieu. “Al twaalf jaar werkt zij met hart en ziel aan de Piushaven. Als het nodig is gaat zij ook een conflict niet uit de weg. ” .Gebiedsregie vereist, benadrukt De Zeeuw. “ambitie, verbindingskracht, maar vooral de kunst van ploeteren en volhouden.” Het valt de emeritus hoogleraar op dat vooral vrouwen daarin excelleren. “Thérèse Mol voldoet volledig aan het profiel.” . In het boek noemt  De Zeeuw de herontwikkelde Piushaven aan het Wilhelminakanaal ook de ‘oerversie’ van wat hij een verlichte PPS noemt of ‘joint venture ultralight’.

Partijen op één lijn houden
In zijn nieuwe boek schenkt De Zeeuw ook aandacht aan de competenties die een gebiedsregisseur nodig heeft om een complexe gebiedsontwikkeling succesvol te realiseren. “De persoon van de gebiedsregisseur is cruciaal. Die kan afkomstig zijn uit de markt, maar het kan ook een onafhankelijke procesmanager zijn of een gemeenteambtenaar. Mits het maar een mannetjesputter (m/v) is, een type dat niet alleen de in de gebiedsontwikkeling actieve partijen op één lijn weet te houden, maar dat – minstens even belangrijk – door de gemeentelijke bureaucratie heen weet te breken om vooruit te komen.”

Aversie tegen bureaucratie
Thérèse Mol was bijzonder vereerd met het eerste exemplaar van De Zeeuws nieuwe boek. Gevraagd naar de basis voor haar effectiviteit antwoordde zij: “Ik kan successen boeken dankzij het kernteam van collega’s waarmee dat al jaren samenwerk. Ook de korte lijnen met de wethouder en de raadscommissie zijn essentieel. Van hen krijg ik vertrouwen. En met Friso deel ik de aversie tegen overtrokken bureaucratie.”

Dringend behoefte aan gebiedsregisseurs
De Zeeuw benadrukt dat voor samenhang in gebiedsontwikkeling er de komende periode dringend behoefte is aan meer gebiedsregisseurs: “Jonge mensen die investerende partijen en anderen belanghebbenden op één lijn kunnen krijgen. En die tegelijkertijd door de gemeentelijke bureaucratie heen weten te breken om vooruit te komen. Zij laten zich niet afleiden door allerlei geinige en modieuze randverschijnselen zoals tiny houses.”

Het rijk geïllustreerde studie- en praktijkboek Zo werkt gebiedsontwikkeling (270 blz.) is binnenkort verkrijgbaar via www.vssdshop.nl . Prijs ca. € 30,-.

Bron: gebiedsontwikkeling.nu

Het bericht ‘Oer’-gebiedsregisseur Mol ontvangt eerste exemplaar ‘Zo werkt gebiedsontwikkeling’ verscheen eerst op Piushaven.