Nieuw initiatief: Vaar-wandel-fiets ROUTEKAART De Waterkant van Tilburg

Afgelopen week is de nieuwe vaar- wandel – fietsroutekaart over de Waterkant van Tilburg verspreid. De kaart is een uitgave van Stichting Thuishaven Tilburg en is zolang de voorraad strekt gratis op te halen bij de diverse horecagelegenheden aan de Piushaven en langs het Wilhelminakanaal. En ook bij KADEliving en Wetsports aan de Piushaven, waar tevens de door Stichting Thuishaven Tilburg uitgegeven boeken in te zien en nog verkrijgbaar zijn.  Op de vaar-wandel-fietsroutekaart zie je precies waar de informatieborden staan, maar ook waar museumschepen, monumenten, havens en eettentjes zijn. En natuurlijk de Tilburgse watersportclubs en de vijf verschillende Tilburgse bootverhuren. De route volgt grotendeels  de informatieborden van route ‘De Waterkant van Tilburg’ en loopt langs het Tilburgse water vanaf de monumentale sluis III via de Piushaven tot aan Biest Houtakker. Het wandelrondje Piushaven is maximaal 4 kilometer, de fietsafstand van sluis III naar Biest Houtakker óf vice versa, is 12 kilometer.

‘De Waterkant van Tilburg’ heeft ook een eigen internetsite  www.dewaterkantvantilburg.nl én mobiele website m.dwvt.nl waarmee onderweg desgewenst via een smartphone nog extra informatie te bekijken is.

De Waterkant van Tilburg:
Eind 2014 realiseerde Stichting Thuishaven Tilburg de informatieve en educatieve route ‘ De Waterkant van Tilburg’ met informatieborden langs de Piushaven en het Wilhelminakanaal in Tilburg. De informatieborden langs het water en bij de historische schepen in de Piushaven vormen de basis voor de nieuwe vaar – wandel – fietsroutekaart. Zo kan de relatief onbekende waterkant van Tilburg worden ontdekt! Het is een route met een keur aan verrassingen. De route belicht onderandere 100 jaar Nederlandse binnenvaartontwikkeling, van stoomsleepboot en zeilschepen naar Neokemp. Of van HSO naar BTT, van de Hanze Stoomboot Onderneming naar de Barge Terminal Tilburg. Wie weet bijvoorbeeld dat de 1e haven van Tilburg aan de Goirkekanaaldijk lag? Dat er vroeger in de Piushaven stoom- en zeilschepen kwamen? Of dat Burgemeester Jansen, ex-cafe Havenzicht, de eerste ‘nieuwbouw’ was in de Piushaven? Dat binnenvaartschepen verhoogd en verlengd werden (en worden)om meer lading te kunnen vervoeren? Maar ook dat er veel bijzondere flora en fauna in de Piushaven leeft? En dat de Tilburgse Watersportbaan in het kanaal behoort tot de top-3 roeibanen in Nederland?

Kaart is toefje op de taart:
Als toefje op de taart nam Stichting Thuishaven Tilburg dit jaar het initiatief voor deze vaar – wandel – fietsroutekaart. Vrijwilligers van Stichting Thuishaven Tilburg hebben er hard aan gewerkt, samen met ontwerper Hans Lodewijkx, die al jarenlang trouwe ondersteuning biedt aan Stichting Thuishaven Tilburg middels zijn ontwerpen voor publicaties, folders, posters en boeken. Met recht kan gezegd worden dat Lodewijkx een mooie steen heeft bijgedragen aan het burgerinitiatief t.b.v. de ontwikkeling van de Piushaven!

Informatie:
De route geeft behalve informatie over de schepen van de museumhaven en de natuur, ook informatie over de geschiedenis en het huidige gebruik van het water in Tilburg. Ook informatie uit de eerder door Stichting Thuishaven Tilburg uitgegeven boeken is verwerkt in de route:  Kanaal op het Zand (over de geschiedenis van het Wilhelminakanaal en de Piushaven, uitgave 2002), Piushaven Levende have (over de landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten van de Piushaven, uitgave 2004) en Havengezichten (boek met mensenverhalen over de Piushaven uit verleden en heden, uitgave 2011).

Stichting Thuishaven Tilburg:
Stichting Thuishaven Tilburg is een vrijwilligersorganisatie die zich al vanaf 1993 inzet voor allereerst  het behoud van de Piushaven in 1997 en inmiddels al jarenlang voor de ontwikkeling van de Piushaven in toeristisch-recreatieve en nautische zin. Behalve de uitgaven van boeken, het organiseren van activiteiten als het Lichtjesfeest en de jaarlijkse Piushaven natuurschoonmaakdag… én het samen met Stichting Tilburg te Water organiseren van grote en kleine havenfeesten zoals MariVin en Piushaven Ahoi, zet Stichting Thuishaven zich in als gesprekspartner voor de gemeente… en als ambassadeur voor de Piushaven in stad en land. Ook beheert Stichting Thuishaven Tilburg sinds 2015 een Piushavenvrijwlligersbank voor de inzet bij eigen activiteiten en evenementen, maar ook bij die van andere organisaties in de Piushaven. Stichting Thuishaven Tilburg heeft zo’n 200 vrijwilligers en een kleine 300 donateurs ‘Vrienden van de Thuishaven’.

Het bericht Nieuw initiatief: Vaar-wandel-fiets ROUTEKAART De Waterkant van Tilburg verscheen eerst op Piushaven.