Kunstpodium T presenteert TilburgsAns in Den Ophef

Zondag 22 mei opent wethouder Marcelle Hendrickx de eerste kunstexpositie in de brug Den Ophef. Piushaven Levend Podium heeft Zeus Hoenderop, directeur van Kunstpodium T, gevraagd om als curator drie keer per jaar tentoonstellingen in Den Ophef te maken. De primeur is voor de Tilburgse kunstenaars Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen. Zij exposeren met hun eigen ontworpen lettertype en pictogrammen TilburgsAns.
De expositie is te zien tot en met 31 augustus in Den Ophef.

TilburgsAns
TilburgsAns is een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van de stad
Tilburg: rauw, verrassend, experimenteel, humorvol en zonder tierelantijnen.
Bijzonder aan het lettertype is dat het niet alleen letters bevat, maar ook
pictogrammen: compacte tekeningen van belangrijke iconen van de stad zoals
Willem II, 013, museum De Pont, Den Ophef en Tilburgse woorden zoals lozzie en dèùf.

Ans logeert deze zomer in de Piushaven
In Den Ophef worden zowel pictogrammen als letters van TilburgsAns geëxposeerd. De pictogrammen tonen diverse evenementen die deze zomer in de stad plaatsvinden: het Gipsyfestival, de Tilburgse kermis en de Tilburg Ten Miles. Daarnaast zijn drie karakteristieke gebouwen in de tentoonstelling aanwezig: de abdij Koningshoeven, de watertoren en natuurlijk Den Ophef. De Tilburgse taol wordt vertegenwoordigd door de dèùf en lozzie. Ans, de vrouw die symbool staat voor het lettertype, sluit de rij.

De tekst die de zuidzijde van de brug siert, luidt ‘houdoe you do’. Het is
zowel een afscheids- als een welkomstgroet, zeer toepasselijk op deze brug, via
welke men de stad in- of uitgaat. Daarnaast is het een spreuk waarin de
Tilburgs taal en het Engels hand in hand gaan. Zo versterkt Ans de band binnen de stad en die naar buiten.

Verbinding als motor van de Piushaven
Samenwerking en verbinding is de kracht van de Piushaven. Dit had de architect van de brug, John Körmeling, ook voor ogen met zijn ontwerp. Daarnaast wilde Körmeling vanaf den beginne het ballasthuis beschikbaar stellen voor ,het liefst absurdistische, Tilburgse kunstenaars. Voor het verbindende karakter heeft Zeus bewoners en ondernemers betrokken bij de expositie. Er zal bijvoorbeeld in verschillende winkels en horecagelegenheden die de Piushaven rijk is, werk te zien zijn dat in het teken staat van TilburgsAns.

Judith van Loon, programmacoördinator Piushaven Levend Podium: “Trots dat we nu eindelijk het ballasthuis van Den Ophef gaan gebruiken voor bijzondere kunstexposities. Het publiek mag niet op de brug, maar het werk is goed te zien van buiten. Licht van gewicht en zwaar van uitstraling. Met een typische nieuwe Tilburgse letter en pictogrammen i.s.m. een internationaal georiënteerd Tilburgs kunstpodium. Perfecte samenwerking en timing.”

Meer infomatie over TilburgsAns treft u op: www.tilburgsans.nl

Het bericht Kunstpodium T presenteert TilburgsAns in Den Ophef verscheen eerst op Piushaven.