Impressie: Het ontvangstpaviljoen van de Piushaven

Het nieuwe ontvangstpaviljoen op de middenpier van de Piushaven moet er halverwege 2017 staan. The Cloud Collective heeft het gebouw ontworpen (zie beelden hieronder), Orion Projectontwikkeling vult de horecakant in.

Vanuit het paviljoen – dat op de zuidkant van de pier verrijst – kijken mensen straks over het water van de haven uit. Het dak is in gebruik als uitzichtplatform en een flink deel van de middenpier blijft openbaar toegankelijk. Zo luidt het plan dat nog een definitieve uitwerking krijgt.

‘Prachtig’

The Cloud Collective kwam tijdens een wedstrijd met het winnende ontwerp op de proppen. Het collectief werkt ook mee aan de renovatie van de LocHal en maakte eerder een ontwerp voor het fietspad door industriële complexen van de Spoorzone. 

Orion Projectonwikkeling zorgt voor het horecapand van circa 150 vierkante meter. „Het gaat prachtig worden”, aldus Frans van Empel van Orion. „Het wordt restaurant-achtig, maar dat je er overdag ook een kop koffie of thee kunt krijgen.” Naar een exploitant wordt nog gezocht. „Dat doen we nu al zodat we tijdens de uitwerking van het plan met de exploitant op kunnen trekken. We willen niet met de eerste de beste avonturier in zee.”

Waterrestaurant
Orion was vanaf 2008 betrokken bij de ontwikkeling van een drijvend restaurant in de haven. Het ‘waterrestaurant’ zou groter worden dan de kappersboot van Hardy’s. Op het moment dat de ontwikkeling van de haven in een stroomversnelling kwam, sneuvelde het plan.

Vanwege de voorgeschiedenis en lange samenwerking gaat de gemeente voor de ontwikkeling van de middenpier weer met de projectontwikkelaar in zee. „Het is een geweldig ontwerp van The Cloud Collective”, zegt wethouder Berend de Vries (D66, Piushaven). „Maar net iets meer dan in de wedstrijd werd gevraagd.” Met een glimlach: „Waar we een volkswagen golf wilden, kregen we een lamborghini.”

Doosje
Omdat het ontwerp ‘overtuigend’ en ‘charmant’ is, wil de wethouder kijken of het kan worden uitgevoerd. Daarvoor is vanuit de gemeente ‘grosso modo’ 200.000 euro nodig. De Vries: „Je kunt de architect terug naar de tekentafel sturen met de boodschap ‘knip er wat vanaf’. Maar dan heb je een doosje op de middenpier staan, niet dit spannende ontwerp.”

Het ontwerp wordt toekomstbestendig gemaakt, aldus De Vries. In 2033 loopt de erfpachtovereenkomst met de achtergelegen Residentie Piushaven af. Vanaf dan komen er nieuwe mogelijkheden om de kop van de haven te ontwikkelen. „Kostentechnisch is dit plan voor het paviljoen zo goed tot 2033, maar over de uitstraling is serieus nagedacht zodat het ook nog langer kan blijven staan.”

Bron: Brabants Dagblad

ALT perspectief 01 ALT perspectief 02 SCHETS perspectief haven 04 plan summer SCHETS perspectief terras 05

Het bericht Impressie: Het ontvangstpaviljoen van de Piushaven verscheen eerst op Piushaven.