Giel van Schaaijk -Horecaondernemer in hart en nieren

Wie kent het niet; RAK, het Restaurant Aan de Kade van de Piushaven. Deze prachttent, die de pier van de haven siert, is geopend, en wordt gerund door Giel van Schaaijk. Wij gingen met Giel in gesprek om te kijken waar zijn horeca avontuur begonnen is en hoe hij in de Piushaven beland is.

Carrière
Giel is op jonge leeftijd in de horeca begonnen, hij was zo’n 15 jaar oud toen hij begon met afwassen. In die periode heeft hij zijn opleiding tot timmerman afgerond, hij was op vrij jonge leeftijd klaar met school en besloot dat hij door wilde in de horeca. Na een jaar als leerlingkok te hebben gewerkt bij ‘Het Geheim van de Smid’ heeft hij bij een aantal horecazaken in de keuken gestaan. Ervaring opdoen. Tot hij een jaar of acht geleden begon met ondernemen, eerst restaurant De Luwte in Waalwijk en later restaurant van Drunen, in, tja, Drunen.

Dat was een ontzettend leuk dorp, maar wel een dorp. En Giel wilde iets meer reuring, op naar de stad dus! Hoe ze dan uitkwamen op deze, unieke, locatie in de Piushaven?
“Gegoogled. Letterlijk. ‘Piushaven te huur horeca.’ We wisten dat we wilde vertrekken uit Drunen, toen hebben we dat gegoogled en dit kwam bovenaan. Het pand bestond toen nog niet, maar het project al wel. Al twee jaar hadden ondernemers de kans om zich in te schrijven, wij hebben dat toen gedaan. Kort daarna kwamen de bouwvergunning vanuit de gemeente. Alles viel op zijn plek.”

Het concept van RAK
De kracht van RAK is, volgens Giel, de locatie en de prijs/kwaliteit verhouding. “Bij ons voel je je nooit gefopt, we zijn niet zuinig met wijn of met de lekkere ingrediënten. Het is bij RAK gewoon eerlijk. En een beetje extra.”

Qua eten lijkt RAK wel wat op zijn vorige horecazaken. Alleen het interieur, terras en eigenlijk alle styling heeft hij dit keer uitbesteed. Waar hij voorheen zelf met een kwast aan de slag ging leek het Giel beter om het dit keer aan een professioneel bureau over te laten.

Omringd door het water
Een goede bekende van Giel, Erwin, zit al zo’n 13 jaar in Burgemeester Jansen. Mede hierdoor heeft Giel van dichtbij meegekregen hoe het gebied ‘Piushaven’ zich ontwikkeld heeft naar de mooie, leuke plek die het nu is.
“Ik denk dat de Piushaven voor restaurant de beste plek is om te zitten in Tilburg. Je zit aan het water en kunt genieten van de rust. Maar wel op een steenworpafstand van het centrum. Zat de Piushaven wat verder weg, dan was het waarschijnlijk meer seizoensgebonden. Nu kun je ook in de winter prima draaien.”

De toekomst
Het gaat goed met RAK, Giel heeft twee nieuwe chefs aangenomen, die leiden de keuken. Zo kan hij zich beter focussen op het concept RAK. Wat brengt de toekomst, voor de Piushaven en voor RAK?

“In de Piushaven mogen van mij wel nog meer restaurants komen. Ik geloof altijd dat als je veel goede zaken op één plek hebt, je ook meer mensen trekt. Het mooiste zou zijn dat mensen zich niet meer afvragen waar ze vanavond gaan eten, maar waar ze vanavond gaat eten in de Piushaven. Dit gebied moet gewoon gezien worden als dé plek om lekker te gaan eten in Tilburg.”

En Rak?
“Bij RAK krijgen we een dakterras op het dak. Het dak is nu nog een uitkijkpunt, maar daar wordt het zelden voor gebruikt. Het is vooral een bron van overlast. April willen we het vernieuwde dakterras openen, inclusief open keuken. Met veel zitplekken; aan tafels, de bar of aan de keuken zelf. Er komen andere gerechtjes op de kaart dan beneden, vooral wat kleiner. Je bestelt het, het wordt voor je neus bereid en bij je neergezet. Daarnaast wordt het dakterras ook een uitstekende plek om te borrelen. Zeker bij mooi weer!”

Zit horeca bij Giel in zijn hart en nieren? Zeker. Hij is er mee begonnen op zijn 15e en nog lang niet van plan om te stoppen.