Foto expositie ‘Op mijn huid’

Verbintenis met de wijk Jeruzalem vertaald naar tatoeages bij acht buurtbewoners. 

Op zondag 1 mei 2016 worden in buurthuis Jeruzalem de levensgrote foto’s van het community- art project ‘Op mijn huid’ onthuld. De verbintenis van acht buurtbewoners met hun wijk Jeruzalem zijn vertaald naar tijdelijke tatoeages. Op deze wijze dragen zij hun verbintenis met de wijk letterlijk uit op hun huid.  

In opdracht van Kant Social Design bedacht creatief, sociaal ondernemer Miranda Winter het project ‘Op mijn huid’. Daarbij werkte ze samen met andere professionals die in de wijk wonen: kunstnaar Dhinand Kleine, make-up artis Kim Laanbroek en sociaal werker Tjolina Minderman. Tijdens eerder georganiseerde projecten zag Miranda dat veel mensen graag in Jeruzalem wonen. Maar wat maakt deze wijk zo bijzonder?

Symbolen
Om een antwoord te vinden op die vraag heeft ze samen met Dhinand buurtbewoners geïnterviewd. Centraal hierin stond de verbintenis van de bewoners met Jeruzalem. Dat zette mensen aan het denken over de plaats waar ze wonen en waarom ze daar wonen. Er ontstonden ontroerende, mooie en aangrijpende gesprekken. Er werd gesproken over geborgenheid, je thuis voelen in de buurt, jezelf kunnen zijn en de grote veranderingen die in de wijk plaats vinden. Miranda was vaak geraakt door de openhartigheid en het vertrouwen waarin mensen hun verhaal vertelde, en merkte dat veel mensen vooral trots zijn op Jeruzalem. Dhinand maakte tijdens alle gesprekken passende tekeningen. Zo ontstonden er symbolen voor de wijk. De overige buurtbewoners hebben de acht meest aansprekende symbolen uit mogen kiezen. Deze zijn door ontwikkeld tot tijdelijke tatoeages.

Ook onder mijn huid
De tijdelijke tatoeages werden door Kim bij de geïnterviewden aangebracht en door Dhinand gefotografeerd. Twee moeders hebben samen met hun dochter het symbool uitgedragen. Een man heeft zijn tijdelijke tatoeage op zijn hoofd laten aanbrengen. Alle deelnemers waren trots op het resultaat en lieten het nog een aantal dagen staan. Een deelneemster was zo enthousiast dat ze de tijdelijke tatoeage echt heeft laten zetten. Bij haar kruipt de verbintenis dus zelfs onder haar huid. Twee andere deelnemers overwegen momenteel hetzelfde te doen. De foto’s komen na 1 mei verspreidt in de wijk te hangen, en zullen zo weer een eigen verbindende rol spelen.

Info
De foto’s worden zondag 1 mei om 15.00 uur feestelijk onthuld in buurthuis Jeruzalem.  Iedereen is van harte welkom. Meer informatie is te vinden op facebook ‘Op mijn huid’.

Het project ‘Op mijn huid’ is financieel mogelijk gemaakt door Kant Social Design, Prins Bernhard Cultuurfonds, Tiwos Tilburgse Woonstichting, Piushaven Levend Podium en gemeente Tilburg.

Nn1XpSmr OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bericht Foto expositie ‘Op mijn huid’ verscheen eerst op Piushaven.