Fiori ontwikkelt grote lifestyle winkel in Falcon pand

De gevel krijgt een grondige opknap- en schoonmaakbeurt, de ramen worden groter, de schoorsteen hoger. Op de dakrand komen woorden te staan: ‘bloemen, design, koffie en meubels’. Daarmee wordt de nieuwe inhoud weerspiegeld: de twee grote ruimtes van het 1300 vierkante meter tellende pand krijgen een ‘shop-in-shop’ invulling met daarnaast horeca en een terras buiten.

Dat ‘shop-in-shop’ principe houdt in dat er verschillende ondernemers dezelfde ruimte delen, zonder dat er allemaal extra muren en schotten worden opgetrokken. Volgend jaar gaan de deuren van het nieuwe Falcon-complex open.
Wat er allemaal in het gebouw komt (naast koper en investeerder bloemenwinkel Fiori) is nog niet bekend. De opties liggen nog open: van werkplaats tot kunstgalerie, van winkel tot wijnbar.

Het Falcon-complex is met het verstrijken van de jaren steeds groter geworden. Het eerste van de twee grote ruimtes, gescheiden door een overdekt straatje, werd in 1933 gebouwd. Het pand begon het leven als regenkledingfabriek, naar een ontwerp van Jos Donders in de stijl van de Amsterdamse school.

Het complex bestaat uit twee hallen, respectievelijk met stalen en houten spanten. De hallen worden verbonden door een overdekte gang. Die gang vormt straks de openbare doorgang naar een parkeerplaats met 75 plaatsen achter het complex.

„Ik ken hier iedere spijker”, zegt Martin Huijbregts (Fiori-eigenaar), die er al twintig jaar een bedrijf heeft. „Het moet een cadeautje voor de stad zijn. Niet alleen uit sociaal oogpunt, maar ook omdat het echt iets toevoegt.” Huijbregts loopt al sinds 1995 met plannen rond. Dat het er nu pas van komt, ligt aan een combinatie van factoren. Onder meer aan een andere opstelling van de gemeente, die nu juist zwaar inzet op de Piushaven.

„Dit is een van de weinig overgebleven getuigen van de geschiedenis van de haven”, zegt wethouder Berend de Vries (Piushaven). „Erg blij dat dit waardevolle pand van de haven bewaard is gebleven en wordt hersteld.” Daarbij ook wijzend op de naastgelegen Verkadefabriek, die inmiddels eveneens wordt opgeknapt.

Het bericht Fiori ontwikkelt grote lifestyle winkel in Falcon pand verscheen eerst op Piushaven.