Americana op de vijver van Villa Pastorie

Vorig jaar noemde een groot aantal bezoekers van de Brugwachters bij de Buren concerten het optreden van zanger/gitarist/toetsenman Derrick van Schie het verrassendst. Men had het na afloop over Derricks fijne stem, en over de mooie, smaakvolle liedjes die hij zong. Vandaar dat we Derrick gevraagd hebben om dit jaar weer te komen, maar nu met z’n eigen band The Jaydees”, zegt brugwachter Beewee Nederkoorn.

brugwachter_2-800x597

Veel van de liedjes die de Tilburgse band The Jaydees op de vijver in de tuin van Villa Pastorie gaat spelen is eigen werk van hun debuut-cd ‘Idle hands/Work with what we’ve got’. Een Belgische recensent schreef over dat album onder meer: “De twee songschrijvers van de band, Joop van der Kuip en Derrick van Schie (…) hebben zich het alternative country- en Americana-idioom heel goed eigen gemaakt. Je kan zo horen dat ze goed en vaak geluisterd hebben naar de grote voorbeelden als Townes van Zandt en Ryan Adams, je kunt er je eindejaarspremie op verwedden dat ze alles van Olson en Louris in hun platenkast hebben en dat ze zelden een Lage Landenconcert van Gillian Welch gemist zullen hebben. De heren zijn, om het maar zo te zeggen, meer dan vertrouwd met het genre en ze gaan er op een heel fijne wijze mee aan de slag.”

The Jaydees bestaat verder uit multi-instrumentalist Maarten van Damme, die met subtiele instrumentale lijntjes op verschillende snaarinstrumenten de klankkleur van de band mede bepaalt, en bassist Ewen Vernal en drummer Kees Swanenberg. De laatste twee blinken uit in bescheidenheid: je hoort ze bijna niet, maar ze zijn wel de ruggengraat van de groep.

“Die Belgische muziekjournalist schrijft in z’n recensie ook ergens dat hij de plaat van The Jaydees minstens even goed vindt als negentig procent van wat hem in hetzelfde genre bereikt vanuit Amerika”, zegt brugwachter Beewee. “Ik ben het daar helemaal mee eens en wil eraan toevoegen dat voor de optredens van The Jaydees eigenlijk hetzelfde geldt.”

Het tweede Brugwachters bij de Buren concert in de tuin van Villa Pastorie wordt ook weer gepresenteerd door Piushaven Levend Podium. Donderdag 29 juni, 20.30 uur, Villa Pastorie, Hoevenseweg 2. Toegang gratis.

 

Zie ook: www.villapastorie.nl en www.piushaven.nl/evenementen

Het bericht Americana op de vijver van Villa Pastorie verscheen eerst op Piushaven.