‘Boot’ van de Amsterdamse School blinkt weer

“Schrijf maar op dat die Zwitserse allochtoon ontzettend trots is op wat er aan de Piushaven is gebeurd.” Een telefoontje van Ueli Rohrer – voormalig eigenaar van La Petite Suisse – naar de Stadsgezicht-burelen. Of we het kuisen van het pand aan Piushaven nummer 1 al hadden opgemerkt?  

Nou, nee dus. Maar inderdaad: het pand is er met sprongen op vooruit gegaan. 

Er was drie weken zandstralen voor nodig, maar de ‘boot’ aan de Piushaven nummer 1 blinkt weer. Eigenaar Van der Weegen wil het rijksmonument weer in de oude staat terugbrengen. Er wordt nog gekeken of er een vlaggenmast op de top komt te staan. “Het pand was vervuild, nu is het weer in de oude staat teruggebracht”

Jos Schijvens
Het gebouw in Amsterdamse School-stijl werd in 1935 ontworpen door de veelzijdige Tilburgse architect Jos Schijvens (1908-1966). De Tilburger tekende na de Tweede Wereldoorlog voor een reeks aan gebouwen in de stad, zoals diverse kerken (onder meer de voormalige Lourdeskerk), scholen (LTS Jan Truyenlaan), bioscoop Midi, winkels (Burgemeester van de Mortelplein) en woonhuizen.

Het pand aan de Piushaven 1 (nu in gebruik door Triborgh) werd ontworpen als kantoorpand met opslag en dubbel woonhuis. En ja: het heeft inderdaad de vorm van een boot. Met de schoorsteen als voorsteven en een stuurhuis. 

Rohrer: “Schitterend dat dit pand zo is opgeknapt. Het is enorm beïnvloedend voor het aanzicht van de haven en staat er nu iets meer dan 80 jaar.”

Bron: Brabants Dagblad

Het bericht ‘Boot’ van de Amsterdamse School blinkt weer verscheen eerst op Piushaven.